SOUL NPP:s första Frukostboost är genomförd. Och nog blev det en boost, en rejäl kickstart på dagen, att döma av kommentarerna och alla morgonglada leenden.

Den friska inledningen med en häftig juice-shot på färskpressad citron och ingefära ­– levererad av JOSBAREN i Örebro – kändes som en välbehövlig vitaminkick så här års. Och Kumlabageriet Lokals ekologiska surdegsbröd på närproducerade råvaror var en fantastisk bas för frukostmackorna. Det var bäddat för fullt fokus på Richard Kennetts inspirerande föreläsning ”Alla är kreativa”. Vi anade en del överraskade miner under Richards föredrag om hur han ser på kreativitet.

Tack till alla er som ville uppleva vår första Frukostboost, det var fantastiskt roligt att träffa er. Hos oss har boosten fortfarande effekt och vi laddar för fullt för ett nytt spännande morgonmöte längre fram. Vill du så träffas vi då. Håll ögonen öppna för inbjudan till nästa Frukostboost hos SOUL NPP!

Nu är kalendern på Rådhuset slut för i år. Men nu har du chansen att på nära håll se alla originalkonstverken på Örebro läns museum.

I år har Rådhusets Julkalender bjudit publiken på konst av 24 utlandsfödda konstnärer bosatta i Sverige som med sina egna erfarenheter och möten tolkat temat ”Sverige”. Med stor variation och överraskande motiv har vi fått tagit del av olika tolkningar på ett tema som för många kan tyckas vara en självklarhet.

Utställningen pågår mellan 15 januari – 28 februari.

Öppettider, Örebro läns museum
Tisdagar kl. 9–18
Onsdagar kl. 12–21
Torsdagar kl. 9–18
Fredag–söndag kl. 12–16
Måndagar stängt

Välkommen!

av Helle Kvamme

Sverige kan i många avseenden liknas vid ett barn. Ett litet barn, ett fredens barn, ett oskyldigt barn, ett naivt barn. Bilden ger dock en ny dimension till barnet som har ett mynt i munnen. Ett mynt med två olika sidor. Vi är ett land, ett gott land, vi sköter vår bebis i krubban. Vi vill behålla alliansfrihet samtidigt ger vi fritt spelrum för Nato att öva strid i svenskt luftrum. Vi hyllar barnens rättigheter samtidigt som vi köper julklappar gjorda av barnahänder. Vi ger dig ett fredligt leende samtidigt som vi exporterar vapen till diktaturer. Ett oskyldigt barn?

av Olga Redina

Tavlan är en tolkning av samtiden – samspelet mellan ljuset och mörker och där emellan.

av Hasti Radpour

Bilden visar några utvalda former och färger som för mig föreställer Sveriges utseende. Man kan känna igen städer, landskapet och djuren.

Visst har människor olika uppfattningar och förväntningar om ett nytt land när de först ser det. Det är kanske bekant och påminner om hemlandet eller så är det helt annorlunda både i utseende och inne i samhället. För en del kan det vara öppet, fint och lugnt för andra kanske känns det lite ensamt. Huvudsaken är att ha förståelse och respekt för varandras åsikter och hjälpa varandra sätta färg och glädje på vardagen.

Inte en julafton utan O, Helga Natt i TV4. Och det blir en show även i år. Programmet börjar kl 20.00 och kommer att ge oss tittare en härlig tillbakablick på 15-årsjubilerande O, Helga Natt. Räkna med att få ta del av de bästa och mest minnesvärda ögonblicken med bland andra Måns Zelmerlöw, Carola, Peter Jöback, Molly Sandén och Sean Banan på scenen. Gry Forssell är programledare för andra året i rad och kommer att guida genom ett jubileumsprogram fyllt med stjärnartister. Så styr in till TV4 på julafton – en magisk julshow väntar.

av Mohammed Sami

Ingen bifogad text av konstnären.

av Petra Lindholm.

Jag anlände till Sverige med båt, alla mina behörigheter i en stor väska, det var upprop på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samma dag, minns min promenad från Slussen och ut till Skeppsholmen. Det här skulle bli mitt nya hemland.

Vid det här laget har jag färdats med båt mellan Sverige och Finland minst hundra gånger, jag har blivit bekant med skärgården, alla öar, fyrar och skär. Det är snabbare att flyga men jag föredrar det långsamma havslandskapet om jag har möjlighet. Mitt verk är svensk skärgård betraktat från ett hyttfönster, vi ser två disiga tiaror på himlen.

Bilden är uppbyggd av många lager tunt tyg och silkespapper, det kan symbolisera alla minnen och bildfragment som vävts ihop under åren i Sverige.

av Tom Bogaard

När jag var nyinflyttad till Sverige ansåg jag mig ha en ganska klar bild av landet och av alla sätt som Sverige skilde sig från mitt hemland Nederländerna. Nu har jag fyllt 50, det har gått 25 år sedan dess och sakerna framstår inte så självklara längre. Jag har blivit hemmablind. När man är van att se och förstå hur saker och ting fungerar så slutar man se dem.
Det finns ett sätt att åtminstone tillfälligt bota hemmablindheten, genom att resa bort och komma åter med nya ögon.

Jag och min äldste son reste ”bort” i somras på fjällvandring i Sarek. Sarek ligger visserligen i Sverige men väl där finns ingenting som pekar mot just det: inga skyltar, ingen mobiltäckning, inga tecken av civilisation. Ett ingenmansland, eller kanske snarare ett allemansland.
Efter tio dagar i vildmarken kom vi ”hem” till Sverige igen, närmare bestämt till Gällivare. Köpcenter, pyntade bilar, a-lagare, pizzerior. Det slog mig hur mycket asfalt det ligger. Breda gator, stora rondeller, stora tomma parkeringsplatser. Enorma ytor som asfalteras, inte för att det ser ut att behövas, kanske bara utifall att? Kanske för att hålla ogräset borta, och skogen. Plats för snön när man skottar på vintern.

Åter i Göteborg faller blicken på all asfalt jag normalt inte tänker mycket på. All mark asfalteras. River man ett hus så asfalteras marken omgående. Många gamla gator har fortfarande kvar sina kullerstenar men de syns inte för man har lagt asfalt över.

Min målning handlar om det. Gällivare, Sverige, Asfaltlandet med nya ögon efter 10 dagar i Allemansland.

av Magdalena Dziurlikowska

Jag kom till Sverige som flykting, med båt trettioett år sedan. Nu bär jag mitt första barn. En del båtar och barn bärs av livets vågor, och ingen vet varför. Jag gör en film om den första delen av en graviditet och ett missfall som drabbade mig. Alla är inte välkomna till livet, ingen vet varför. Jesus gömdes undan Herodes, Moses gömdes undan Farao och för hundra år sedan kom 1,5 miljoner svenskar med båt till USA. Varför gick det då, men inte nu? Vi måste våga se en ny värld. En värld vi sett förut men glömt.